جمعه 10 فروردين 1403
امروز :

روش هاي فرآوری سنگ آهن 

 
 
 
    مقدمه : 
   صنعت ذوب آهن و فولاد پيوسته خواهان مواد اوليه و به خصوص سنگ آهن با کيفيت بهتر مي باشد. از آنجايي که اغلب سنگ هاي معدني استخراج شده شرايط مورد نياز صنعت را برآورده نمي کنند، لذا فرآوري سنگ هاي آهن اهميت فراوان داشته و به طور پيوسته مورد بررسي و تحقيق به منظور توسعه و پيشرفت تکنولوژي مربوط به آن قرار دارد که اثر بسياري در کاهش هزينه ي ذوب و تصفيه و هزينه ي مصرف انرژي در کل توليد دارد. همچنين با انجام عمليات فرآوري، مي توان بعضي از روش هاي حرارتي را حذف و يا شدت آلايندگي آن را کاهش داد. مجموعه ي اين اهداف باعث شده است که امروزه فرآوري در صنايع معدني و متالوژي آهن از اهميت فراواني برخوردار بوده و در بسياري از موارد نيز کاربرد آن شرط اصلي براي انجام پذيري و اقتصادي بودن روش صنعتي باشد. شايان ذکر است که دامنه ي فرآوري و مراحل آن بستگي به سنگ معدن و پيچيدگي آن دارد. پيچيدگي سنگ مي تواند ناشي از عوامل متعددي همچون پيچيدگي ترکيب کاني شناسي، دانه بندي کانسنگ و پيچيدگي ناشي از هوازدگي باشد. 
         
مدار فرآوري كانه‌هاي آهن                                                               نمايي از يك سنگ شكن 

     سنگ هاي استخراج شده طبيعي بدون خردايش قابل مصرف براي توليد آهن و فولاد نبوده و از طرف ديگر کاربرد کلوخه و گندله در کارآيي روش هاي توليد آهن و فولاد عملا غير قابل اجتناب است و توليد اين دو محصول واسطه نيز مستلزم خردايش سنگ معدن مي باشد. لذا اولين قدم، آزادسازي ذرات آهن دار از ذرات باطله ي سنگ آهن است که در اين راستا شکستن و خرد کردن کانسنگ هاي آهن يکي از مهم ترين عمليات فرآوري را تشکيل مي دهد. مراحل بعدي، جدايش کاني هاي مفيد آهن از کانيهاي مضر است که غالب روش هاي جداسازي، بر پايه ي خصوصيات فيزيکي کاني هاي مزبور بنا شده است. 

    روش هاي فرآوري کانسنگ آهن: 
   به طور کلي هر کارگاه فرآوري کانسنگ آهن شامل سه مرحله ي مجزا از يکديگر زير مي باشد: 
   1-سنگ شکني و خردايش 
   2-پرعيار کردن 
   3-جداسازي مايع از جامد 
   در هر يک از اين مراحل، روش هاي متفاوتي را مي توان به کار برد که در ادامه به طور مختصر مورد بررسي قرار مي گيرد. 
   سنگ شکني و خردايش سنگ آهن: 
   سنگ شکني و خردايش با هدف رساندن ابعاد بار به حد مطلوب و مورد نياز براي عمليات بعدي، اولين قسمت از کارگاه فرآوري و بيش از نيمي از هزينه ي فرآوري و بيش از 70 درصد انرژي مصرفي در کارگاه را به خود اختصاص مي دهد، لذا بررسي و کاربرد روش هايي که بتوانند در کاهش مصرف انرژي و هزينه اثر بگذارند، مي تواند در اقتصاد کارگاه نقش مهمي را ايفا نمايد. يکي از مهم ترين اهداف خردايش، آزادسازي کاني هاي باارزش از مواد باطله ي همراه در درشت ترين ابعاد ممکن است. بنابراين با کاهش ميزان خردايش، مصرف انرژي، ميزان نرمه و هزينه هاي جدايش کمتر و فرآيند نيز ساده تر مي شود. در حقيقت توليد يک محصول پرعيار ( پرعيارسازي کانسنگ هاي اکسيدي آهن ) ويا يک محصول آرايش ويا پيرايش يافته ( پيرايش کائولن با حذف ناخالصي هاي آهن ) در گروي مطالعه ي دقيق تعيين درجه ي آزادي است. 

           
                                                         نمايي از يك سنگ شكن فكي                 نمايي از يك سنگ شكن ژيراتوري                        

     در مورد خردايش کانسنگ هاي آهن، فرآيند هاي متفاوتي وجود دارد که که مي توان به سيستم فکي و يا ژيراتوري براي توليد موادي با ابعاد درشت، ژيراتوري ثانويه و مخروطي براي توليد موادي با ابعاد متوسط و آسياهاي ميله اي و گلوله اي – قلوه سنگي براي موادي با ابعاد بسيار ريز اشاره کرد. فرآيند خردايش بيشتر در کارگاه هاي فرآوري سنگ آهن و در آسياهاي خودشکن و نيمه خودشکن به جاي آسياهاي کلاسيک ( ميله اي – گلوله اي ) انجام مي شود که اين عمل ضمن صرفه جويي در فضا، نيروي کار، هزينه و تجهيزات اضافي، ساييدگي آهن را نيز به دنبال ندارد. شايان ذکر است که در معدن آهن چادرملو، کانسنگ استخراج شده قبل از ورود به کارخانه ي کانه آرايي مربوطه وارد يک سنگ شکن از نوع ژيراتوري مي شود. سنگ هاي استخراجي پس از سنگ شکني مرحله ي اول مستقيما وارد آسياي خردشکن شده و دانه هاي درشت ضمن آنکه خود خرد مي شوند بقيه ي ذرات را نيز خرد مي کنند. اين آسياها داراي ضريب خردايش بسيار بالا بوده و با پذيرش سنگ هاي بزرگ ( حدود 300 تا 500 ميلي متر ) محصولي با ابعاد حدود 1 ميلي متر توليد مي کنند. آمار موجود نشان دهنده ي اين مطلب است که يک آسياي خودشکن کار يک تا دو مرحله سنگ شکني ( سنگ شکن هاي مرحله ي دوم وسوم ) و حداقل يک آسياي ميله اي و حتي قسمتي از کار يک آسياي گلوله اي را تماما انجام مي دهد و از اين طريق مي توان حداقل حدود 20 درصد از هزينه ي سرمايه گذاري کاهش داد. بدين ترتيب، وجود آسياي خودشکن باعث صرفه جويي 15 تا 20 درصدي در هزينه ي جاري خردايش مي شود. 

    در آسياهاي نيمه خودشکن، قسمتي از بار مورد خردايش را گلوله هاي فولادي تشکيل مي دهند. مقدار گلوله ي اضافه شده به آسياي نيمه خود شکن تا حدود 10 درصد حجم آسيا مي باشد ( اين مقدار در آسياي گلوله اي حدود 20 تا 25 درصد حجم آسيا مي باشد ). در اين آسياها نسبت قطر به طول آسيا در حدود 2 تا 5 بوده و بزرگ ترين آسياي موجود از اين نوع داراي قطري حدود 16 متر و قدرتي معادل با 11250 کيلووات مي باشد. شايان ذکر است که اين نسبت در مواردي که عمليات آسيا کني به صورت خشک است، در جهت کاهش مشکلات مربوط به خروج مواد، معمولا بيشتر بوده و حتي به 5 نيز مي رسد. سرعت دوراني اين آسياها تا 85 درصد سرعت بحراني بوده و بدين ترتيب با توجه به اينکه ماکزيمم ضربه توسط بار خرد کننده به بار در سرعت دوراني حدود 84 درصد سرعت بحراني وارد مي شود، ملاحظه مي گردد که عامل اصلي خردايش در اين آسياها ضربه مي باشد. از طرف ديگر توسط ضربه ذرات نسبتا درشت را مي توان خرد کرد و اثر ضربه خردايش نرم ناچيز خواهد بود، لذا از اين آسياها نمي توان انتظار خردايش نرم را داشت. لازم به ذکر است که نسبت طول به قطر در آسياي نيمه خود شکن خطوط توليد کارخانه ي کانه آرايي چادرملو در حدود 425/2 مي باشد. 

       
نمايي از يك آسياب مخروطي                                      نمايي از يك آسياب گلوله‌اي     

     با توجه به اينکه مقدار بيشتري از محصول کانه آرايي و خردايش سنگ آهن به منظور توليد گندله به کار برده مي شود و در نتيجه محصول خروجي از آسياي خودشکن يا نيمه خودشکن درشت تر از حدمطلوب براي گندله سازي ( حدود 40 تا 50 ميکرون ) است. همچنين خردايش نرم در آسياهاي مذکور، به دليل نياز به تقويت عمل فرسايش آسيا در جهت خردايش بيشتر، مقرون به صرفه نمي باشد لذا براي خردايش بيشتر، محصول خروجي آسياي خودشکن وارد آسياي گلوله اي ( با گلوله هاي نسبتا کوچک ) مي شود. لازم به ذکراست که در کارخانه‌ي کانه آرايي آهن معدن چادرملو، خروجي آسياي نيمه خودشکن، بعد از يک مرحله جداسازي مغناطيسي شدت پايين در مورد کانسنگ مگنتيتي و چند مرحله‌ي جداسازي مغناطيسي شدت پايين و سپس يک مرحله‌ي جداسازي مغناطيسي شدت بالا در مورد کانسنگ هماتيتي، وارد آسياي گلوله اي مدارهاي مربوطه مي گردد. 

    بيشتر کانسنگ‌هاي آهن ايران که مورد مصرف واحدهاي توليد فولاد قرار مي گيرند، مگنتيتي مي‌باشند لذا کاربرد آسياهاي گلوله‌اي به منظور خردايش نرم با پوشش داخلي مغناطيسي مي تواند راه حل جالبي براي خردايش پيشرفته باشد. لازم به ذکر است که معمولا بين پوشش فولادي خارجي آسيا و آسترلاستيکي، يک لايه‌ي مغناطيس دائمي وجود دارد و در حجم آسترلاستيکي نيز مغناطيس هاي دائمي به طور يکنواخت پخش شده اند. اين امر باعث مي‌شود که آسترلاستيکي به جدار چسبيده و بدين ترتيب نصب آستر نياز به پيچ و مهره نخواهد داشت، از طرف ديگر وجود مغناطيس در پوشش داخلي آسيا باعث جذب ذرات نرم مغناطيسي ( سنگ آهن مگنتيتي ) در روي پوشش شده و آن را از خورندگي و فرسايش محافظت مي کند و بدين ترتيب لايه‌ي محافظ که در روي آستر تشکيل مي شود عامل مهمي در طول عمر پوشش داخلي خواهد بود. کاربرد آستر مغناطيسي باعث کاهش ضخامت آستر و وزن آسيا مي شود و بدين ترتيب حجم مفيد آسيا افزايش يافته و مصرف انرژي آن نيز نسبت به واحد وزن محصول توليدي، کاهش مي يابد. اين نوع پوشش‌ها در آسياهايي که براي خردايش نرم به کار گرفته مي شوند و ابعاد گلوله هاي آنها نيز نسبتا کوچک است مي تواند به خوبي جانشين ساير انواع پوشش داخلي آسياها شود و شرط کاربرد آن، وجود خاصيت مغناطيسي در بار خرد شونده مي باشد که سنگ هاي آهن مگنتيتي مثال خوبي مي تواند براي اين امر باشد. 
       
                  نمايي از يك سنگ شكن مخروطي و تجهيزات آن                           نمايي از يك سنگ شكن فكي و تجهيزات آن             
     پرعيار کردن سنگ آهن :
   پرعيار کردن در مورد سنگ هاي معدني کم عيار انجام مي گيرد. هدف اصلي اين عمليات، کاهش مقدار باطله‌ي سنگ آهن، افزايش عيار آهن در محصول و حذف ناخالصي هاي نامطلوب مي باشد. اين عمليات شامل روش هاي مختلفي است که بر اساس خواص فيزيکي، فيزيکوشيميايي و يا شيميايي پايه گذاري شده است. مهم ترين اين عمليات عبارتند از: 
   1-روش هاي فيزيکي که بر اساس اختلاف وزن مخصوص کاني با باطله ي سنگ معدن قرار دارد. 
   2-روش هاي مغناطيسي که بر اساس خاصيت مغناطيسي کاني هاي آهن دار به کار مي روند. 
   3-روش هاي فيزيکي- شيميايي که بر اساس خواص سطحي کاني هاي آهن دار قرار دارد. 
   4-روش هاي شيميايي که بر اساس خواص شيميايي کاني هاي آهن دار قرار دارد. 

 

شرکت پرشیا معادن جنوب

سنگ آهک انگوران

معدن سنگ آهک انگوران در شمال غرب شهرستان بندرعباس و در فاصله 7 کیلومتری شمال روستای انگوران واقع شده است.
سنگ آهک انگوران از نظر کیفی از کیفیت بالایی برخوردار است. درصد ناخالصی¬ها و عناصر مزاحم در نمونه های آزمایش شده بسیار کم می باشد که این موضوع باعث ارزشمندتر شدن و کاربردی تر شدن این ماده معدنی می گردد.
نزدیکی محدوده به اسکله شهید رجایی که بزرگترین قطب اقتصادی کشور می باشد  از عوامل مهم در كاهش هزينه حمل و نقل و اقتصادي تر شدن طرح و كاهش هزينه هاي جاري معدن ميباشد و امکان  صادر کردن این ماده معدنی را به کشورهای مهم مصرف کننده  به خصوص هندوستان را مهیا می کند. نظر به اینکه  سنگ آهک یکی از مواد مهم مورد نیاز صنعت فولاد محسوب میشود معدن انگوران نزدیکترین محدوده به صنایع فولاد منطقه مانند شرکت فولاد هرمزگان میباشد.
مجاورت معدن مذکور با گنبد نمکی انگوران این امکان را برای بهره بردار ایجاد می کند که علاوه بر تولید سنگ آهک به صورت لاشه آهکی و ماکادم با استفاده از نمک موجود در گنبد اقدام به تولید کمپلکس آهک و نمک ( سودااش ) نماید.

اطلاعات بیشتر...

شرکت پرشیا معادن جنوب

سنگ لاشه انگوران

موقعیت معدن مورد نظر  در 70 کیلومتری غرب بندرعباس و در نزدیکی روستای انگوران می باشد.دسترسی به منطقه مورد نظر از طریق جاده آسفالته اسکله شهیدباهنر – تازیان مقدور می باشد.
این معدن در جوار معدن آهک  انگوران واقع شده است. به دلیل نزدیکی این معدن به آهک انگوران بخشی از ماده معدنی استخراجی جهت دانه بندی به این معدن منتقل خواهد شد و بخشی از سنگ لاشه تولیدی به صورت آرمور، فیلتر و مغزه که جهت اسکله سازی و ساخت موج شکن مناسب می باشد وارد بازار مصرف می گردد.
حجم بالای عملیات عمرانی و اسکله سازی در استان هرمزگان باعث افزایش اهمیت این ماده معدنی می گردد.
از مزیت های معدن انگوران نزدیکی به جاده اصلی و امکان حمل آسان و نزدیکی این معدن به اسکله شهید رجایی می باشد.

اطلاعات بیشتر...


شرکت پرشیا معادن جنوب

مخلوط کوهی گچین

محدوده مورد مطالعه در 30 کیلومتری غرب بندرعباس و در مسير جاده بندرعباس – گچين و در ضلع شرقی گنبد نمکی گچین قرار دارد.
این محدوده از توابع بندرعباس می باشد و روستاي بوستانو  در 3 کیلومتری آن واقع شده است.
این معدن در حال حاضر دارای پروانه بهره برداری می باشد وچند هزار تن ماده معدنی به صورت دپو شده در محل معدن موجود می باشد.
عمده استفاده مخلوط کوهی استخراجی از این معدن در جاده سازی و زیرسازی می باشد. از مزیت های این معدن نزدیکی به اسکله شهید رجایی جهت استفاده شرکتهای پیمانکار اجرای راه و ابنیه و حجم بالای عملیات عمرانی و جاده سازی  در استان هرمزگان می باشد.

اطلاعات بیشتر...


شرکت پرشیا معادن جنوب

سنگ چینی حسن آبادو بویه

معدن سنگ چيني حسن آباد و بويه در 218 کیلومتری شمال شرق بندرعباس. و در20 کیلومتری شمال شرق باغات واقع گردیده است.در حال حاضر معدن دارای 3 سینه کار استخراجی  می باشد و چند هزارتن ماده معدنی در محل معدن به صورت دپو شده موجود می باشد.
کاربردعمده سنگ چینی در ساختمان سازی به عنوان سنگ نما می باشد ازاین ماده معدنی می توان جهت تولید پودر سنگ یا تولید پودر میکرونیزه نیز می توان استفاده کرد.
در صورت تبدیل این ماده معدنی به پودر سنگ در صنایع مختلف مانند پرکننده در تهیه آسفالت کودشیمیایی،صنعت ساختمان ،حشره کشها ،رنگ سازی ،لاستیک سازی  و... کاربرد فراوان دارد.
تقاضا برای این ماده معدنی در کشورهای اروپایی رو به افزایش می باشد و اکثر کشورهای صنعتی متقاضی دریافت این ماده معدنی می باشند.در صورت اجرای این طرح این ماده به کشورهای حاشیه خلیج فارس ارسال و از آنجا به کشورهای اروپایی فرستاده می شود.

اطلاعات بیشتر...


شرکت پرشیا معادن جنوب

سنگ گچ نیمه کار

معدن سنگ گچ نیمه کار در 70 کیلومتری غرب بندرعباس و در 6 کیلومتری روستای نیمه کار واقع شده است.این محدوده دارای گواهی کشف  می باشدو پروانه بهره برداری آن نیز در حال صدور می باشد.کیفیت بالای ماده معدنی ، این محدوده را از نظر اقتصادی بودن فعالیت معدنکاری صد در صد توجیه میکند .

اطلاعات بیشتر...

شرکت پرشیا معادن جنوب

سنگ لاشه نیمه کار

محدوده مورد مطالعه در 75 کیلومتری غرب بندرعباس در مسير جاده بندرعباس – خمیر و در 3 کیلومتری روستاي نیمه­کار واقع شده است. دسترسی به منطقه مورد نظر از طریق جاده آسفالته بندرعباس–انگوران مقدور می­باشد.
سنگ لاشه آهکی مشاهده شده در منطقه جهت پروژههای زیر سازی مناسب می باشد که با توجه به پروژه های رو به افزایش موجود در بندرعباس این ماده معدنی از ارزش بالایی برخوردار است.
این معدن دارای پروانه بهره برداری می باشد.

اطلاعات بیشتر...


شرکت پرشیا معادن جنوب

مخلوط کوهی بستانو

محدوده مورد مطالعه در جنوب استان هرمزگان و در 40 کیلومتری بندرعباس در مسیر جاده گچین–بندرعباس واقع شده است و از توابع بندرعباس محسوب می شود. نزدیک ترین روستا به محدوده مورد نظر روستای بوستانو می باشد که در 5 کیلومتری معدن قرار دارد. گنبد نمکی گچین درجنوب محدوده ثبتی واقع شده است.
ماده معدنی اصلی در این محدوده مخلوط کوهی می باشد. پروانه اکتشاف معدن از طرف سازمان صنایع و معادن استان هرمزگان صادر گردیده است و در حال حاضر سیکل اداری جهت صدور گواهی کشف معدن در حال پیگیری می باشد و در آینده نزدیک گواهی کشف محدوده مخلوط کوهی بوستانو صادر می گردد.
با توجه به گستردگی پروژه¬های عمرانی مانند، پل سازی، ساختمان سازی، ساخت بتن و راهسازی در استان هرمزگان استحصال این ماده معدنی قابل توجیه می باشد .از نظر بررسی کیفی مخلوط کوهی بوستانو دارای کیفیت خوب  از نظر دانه بندی می باشد که این پارامتر باعث ارزشمندتر شدن این ماده معدنی می گردد.

اطلاعات بیشتر...

شرکت پرشیا معادن جنوب

سنگ آهک کشار بالا

محدوده اکتشافی مورد نظر در 60 کیلومتری بندرعباس و در مسیر بندرعباس-انگوران واقع شده است.
از نظر تقسیمات زمین شناسی، منطقه مورد نظر در زون ساختاری زاگرس چین خورده و برروی نقشه 1:250000 بندرعباس تقسیم بندی گردیده است.
نزدیکی محدوده به اسکله شهید رجایی که یکی از بزرگترین قطب های اقتصادی کشور می باشد از عوامل مهم در كاهش هزينه حمل و نقل و اقتصادي تر شدن طرح و كاهش هزينه هاي جاري معدن مي باشد و امکان  صادر کردن این ماده معدنی را به کشورهای حوزه خلیج فارس و همچنین کشورهای چین و هندوستان که از عمده مصرف کنندگان این ماده معدنی محسوب می شود را مهیا می کند.
از دیگر نکات مثبت این معدن نیز نزدیکی به عمده مصرف کنندگان سنگ آهک از جمله شرکت فولاد هرمزگان می باشد.

اطلاعات بیشتر...

پیوندها

اخبار شرکت

کروکی آنلاین شرکت

کروکی آنلاین معادن پرشیا معادن جنوب:

فعالیت ها و خدمات شرکت

فعالیت ها و قابلیت های شرکت پرشیا معادن جنوب: انجام امور معدنی ازاکتشاف تا بهره برداری نقشه برداری و تهیه نقشه های توپوگرافی و زمین…

افتتاح سایت جدید شرکت

وب سایت رسمی شرکت پرشیا معادن جنوب با طراحی جدید و بروز توسط شرکت داتیس سیستم افتتاح شد.

قهرمانی ووشوي ايران با حمایت پرشیا معادن جنوب

قهرمانی ووشوي ايران در رقابتهاي بين المللي آلمان با حمابت پرشیا معادن جنوب به ثمر رسید.

درباره ما

شرکت فنی مهندسی پرشیا معادن جنوب در تاریخ 87/6/6 با کادری مجرب و دوره دیده در زمینه ارائه خدمات فنی و مهندسی و انجام امور معدنی تاسیس گردید.

هدف از اين تشكل ، ارائه خدمات فني مهندسي در طيف وسيع مشاوره تا اجرا می باشد.

شرکت مذکور  علاوه بر ارائه خدمات فنی و مهندسی، دارای 9 معدن در سطح استان هرمزگان می باشد که از این تعداد، 3 معدن دارای پروانه اکتشاف ، 1 معدن دارای گواهی کشف وتعداد 5 معدن دارای پروانه بهره برداری می باشد که در آینده نزدیک تمامی این معدن به بهره برداری کامل خواهند رسید


اطلاعات تماس

شرکت پرشیا معادن جنوب

دفتر شرکت: بندرعباس، چهار راه دانشگاه، نبش ضلع شرقی، ساختمان آرمی، طبقه چهارم،واحد10

تلفکس: 33682798-076  

موبایل: 09171611311

پست الکترونیک:

فرم تماس با ما